E-kirjat ja e-äänikirjat

Siirrymme toiseen e-kirjapalveluun

Kuntahankinnat on kilpailuttanut kirjastoille uuden e-kirja-alustan. Lukki-kirjastot siirtyvät Ellibs-palvelusta kilpailutuksen voittaneeseen e-kirjapalveluun vuoden 2019 aikana. Lukki-kirjastojen Ellibs-palvelussa olevat e-kirjat poistuvat palvelusta sitä mukaa, kun kirjaston ostamat e-kirjalisenssit umpeutuvat. Palvelussa olevia e-kirjoja poistuu siis viikoittain Ellibs-kokoelmastamme.

Lukki-kirjastojen uusi e-kirjapalvelu avautuu vuoden 2019 aikana. Tiedotamme uudesta e-kirjapalvelusta heti kun palvelu on otettavissa käyttöön.

 

Siirry Ellibs e-kirjastoon

 

Lukki-kirjastot tarjoavat asiakkailleen e-kirjoja ja e-äänikirjoja Ellibs-palvelun kautta. Lukki-kirjastojen e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainaaminen ja varaaminen on maksutonta. Asiakkaalla voi olla kerrallaan 5 lainaa ja 7 varausta. E-kirjat ja e-äänikirjat eivät voi myöskään koskaan olla myöhässä, niiden lukuoikeus päättyy automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Kustantajat toimittavat e-kirjoja kahdessa eri tiedostoformaatissa, jotka ovat epub ja pdf. E-äänikirjojen tiedostomuoto on mp3.

Useimpia e-kirjojamme (epub-formaatti) ja e-äänikirjojamme voit lukea ja kuunnella helposti suoraan laitteesi internet-selaimessa. Näiden lukemiseksi ja kuuntelemiseksi et tarvitse juuri muuta kuin internet-yhteyden.

Pieni osa kokoelmasta on pdf-muotoisia e-kirjoja. Niiden lukemiseen tarvitset aina erillisen lukuohjelman ja lukuohjelmaa varten Adobe-ID-tunnuksen. Pdf-muotoista e-kirjaa ei voi lukea suoraan selaimessa.

Epub-muotoiset e-kirjat ja e-äänikirjat

Epub-muotoisen e-kirjan lukemiseen ja e-äänikirjan kuunteluun tarvitset:

  • Lukki-kirjastojen kirjastokortin ja siihen liitetyn pin-koodin
  • Tietokoneen, tablet-laitteen, älypuhelimen tai e-kirjojen lukulaitteen (mobiililaitteista vain Android- tai iOS-laitteet käyvät)
  • Internet-yhteyden e-kirjojen ja e-äänikirjojen lukemiseksi/kuuntelemiseksi suoraan laitteesi internet-selaimessa

Otathan huomioon, että käytettävän internet-selaimen tulee olla uudehko versio kyseisestä selaimesta, jotta se toimii Ellibs-palvelun kanssa. Ongelmatilanteissa on hyvä lukea ensin Ellibs-palvelun ohjeet, ja noudattaa siellä esitettyjä ohjelmistosuosituksia.

 

Pdf-muotoiset e-kirjat

Pdf-formaatissa olevia e-kirjoja ei voi lukea suoraan selaimessa, vaan ne on ladattava erilliseen lukuohjelmaan. Erillistä lukuohjelmaa tarvitaan myös silloin, kun e-kirjaa halutaan lukea paikassa jossa ei ole internet-yhteyttä. Ellibs suosittelee kannettaville tietokoneille ja työpöytätietokoneille Adobe Digital Editions -ohjelmaa, ja mobiililaitteille Bluefire Reader -ohjelmaa. Kyseiset lukuohjelmat ovat maksuttomia, mutta niiden käyttö saattaa edellyttää erillisen käyttäjätilin luomista ohjelmaan. Ellibs ei takaa toimivuutta muilla lukuohjelmilla. Pdf-muotoisten e-kirjojen lukemiseen tarvitset:

  • Adobe ID –tunnuksen (edellyttää, että käytössä on voimassa oleva sähköpostiosoite)
  • E-kirjojen lukuohjelma (esim. Adobe Digital Editions tai Bluefire Reader)

HUOM! Windows Phone -laitteille, esim. Lumia-puhelimet ja tabletit, ei ole saatavilla Ellibsin kanssa toimivaa lukuohjelmaa. E-kirjat voi tällöin kyseisillä laitteilla lukea mahdollisesti vain laitteen internet-selaimessa, mikäli kyseiselle mobiilikäyttöliittymälle on ladattavissa Chrome- tai Firefox-internetselain.

Tarkemmat ohjeet eri laitteiden vaatimuksista löytyvät Ellibsin sivuilta.

E-kirjapalvelun käyttö on estetty, mikäli kirjastoon on maksuja 10 euroa tai enemmän.