Kaukopalvelu

Kaukopalvelu asiakkaille

Kaukolainaksi voi pyytää tilattavaksi muista kirjastoista sellaista aineistoa, jota ei ole lainkaan hankittu oman kirjaston kokoelmiin. Kaukolainat ovat aina maksullisia, ja Lukki-kirjastojen kesken maksuissa on kuntakohtaisia eroja.

Kaukopalvelu on Suomessa aina kirjastojen välistä toimintaa, eli asiakkaan on aina tehtävä kaukolainatilaus kirjastonsa kautta. Kirjastot noudattavat valtakunnallista kaukolainaohjetta. Kirjasto tarvitsee asiakkaalta tiedot tilattavasta teoksesta ja sen painoksesta, sekä tiedon onko asiakas opiskelijana jossakin korkeakoulussa tai muussa siihen rinnastettavassa oppilaitoksessa. Tämä siksi, että osa yliopistokirjastoista ei anna kurssikirjoja lainaan muille kuin omille opiskelijoilleen.

Aineiston toimitusaika riippuu aineiston lähettävästä kirjastosta, eli siitä onko teos heti saatavilla vai joutuuko sitä jonottamaan. Esimerkiksi tenttikirjoja saattaa joutua jonottamaan pidempään. Tyypillinen kaukolainan toimitusaika on noin 1-2 viikkoa.

Jotkin aineistot ovat saatavilla vain kirjastossa luettaviksi tai paperikopioina. Kirjaston henkilökunta vahvistaa asiakkaalle ennen kaukolainan tilaamista sen käyttöehdot ja mahdolliset jäljennemaksut. Kaukolainan lopullinen hinta vahvistetaan asiakkaalle aina ennen tilaamista.

Laina-ajat ja lainaehdot määräytyvät aina lähettävän kirjaston käytäntöjen mukaan. Kaukolaina tulee uusia tai palauttaa eräpäivään mennessä. Kaukolainojen uusintapyynnöt voi soittaa oman kirjastonsa palvelunumeroon tai lähettää sähköpostilla. Kaukolainoja ei voida uusia odottaessa, vaan uusi eräpäivä ilmoitetaan asiakkaalle erikseen.

Karkkila - kaukolainahinnasto ja -pyynnöt

 • Kaukolaina: 4 € + lähettävän kirjaston lasku
 • Ulkomailta tilatut: lähettävän kirjaston laskun mukaan
 • Jäljennemaksu: jäljenteiden todelliset kustannukset
 • Maakunta-arkistot: laskuttavat asiakasta suoraan
 • Voit täyttää sähköisen kaukolainapyynnön täällä. Tilauksen voi tehdä tarvittaessa myös sähköpostilla tai puhelimitse.
 • Kaukolainojen eräpäivät tarkistetaan kirjastossa viikoittain, ja jos laina on myöhässä 7 vrk tai enemmän, asiakasta muistutetaan eräpäivästä ja asiakkaan kirjastokortille lisätään huomautusmaksu 2 €.

Lohja - kaukolainahinnasto

 • Kaukolaina: 7 €
 • Ulkomailta tilatut: lähettävän kirjaston laskun mukaan
 • Jäljennemaksu: jäljenteiden todelliset kustannukset + ilmoitusmaksu 1 €
 • Maakunta-arkistot: laskuttavat asiakasta suoraan
 • Kaukolainat lisätään asiakkaan lainoiksi aivan kuten normaalitkin kirjastolainat. Kaukolainoja koskevat samat myöhästymismaksu- ja huomautusmaksukäytännöt kuin muitakin kirjastosta lainattuja lainoja.

Vihti - kaukolainahinnasto

 • Kaukolaina: 7 €
 • Ulkomailta tilatut: lähettävän kirjaston laskun mukaan
 • Jäljennemaksu: jäljenteiden todelliset kustannukset
 • Maakunta-arkistot: laskuttavat asiakasta suoraan
 • Myöhässä olevasta kaukolainasta peritään 2 € huomautusmaksu. Mikäli ensimmäiseen myöhässä olevan kaukolainan palautushuomautukseen ei reagoida, ja aineisto pysyy asiakkaalla myöhässä, asiakasta huomautetaan uudelleen ja lisätään uusi 2 € huomautusmaksu.

Kaukopalvelu kirjastoille

Lukki-kirjastoista myönnetään muille kirjastoille kaukolainaan lähinnä Lukki-kuntia koskevaa aineistoa, pääsääntöisesti ei kuitenkaan pitkäaikaissäilytettävästä kotiseutukokoelmasta. Jokaisella Lukki-kirjastojen kunnalla on erillinen kotiseutuhylly, josta myönnetään lainoja niin asiakkaille kuin kaukolainaankin.

Karkkila

Karkkilan kaupunginkirjasto antaa muille kirjastoille kaukolainaksi kokoelmiinsa kuuluvaa aineistoa. Karkkila-kokoelmasta ei myönnetä kaukolainoja. Karkkilan kaupunginkirjasto ei peri kirjastoilta kaukolainamaksuja.

Lohja

Lohjan kaupunginkirjasto antaa muille kirjastoille kaukolainaksi vain Lohjaa koskevaa kirjallisuutta, jota ei löydy muualta, ja joka on asiakkaille lainattavissa. Lohja-kokoelmasta ei myönnetä kaukolainoja. Lohjan kaupunginkirjaston muille kirjastoille myöntämän kaukolainan hinta on 7 euroa.

Vihti

Vihdin kunnankirjasto antaa muille kirjastoille kaukolainaksi kokoelmiinsa kuuluvaa aineistoa. Vihti-kokoelman aineistoa myönnetään kaukolainaan vain lukusalikäyttöön. Vihdin kunnankirjasto ei peri kirjastoilta kaukolainamaksuja.