Vihdin kirjastot ovat kiinni eikä kirjastoauto liikennöi 27.11.-18.12.2020. Lue lisää Vihdin poikkeusaukioloajoista.

Osa kirjastojen palveluista saattaa olla poissa käytöstä tai niiden käyttöä on voitu rajoittaa. Seuraa kuntakohtaista tiedotusta osoitteessa lukki.finna.fi sekä kirjastojen Facebook-sivuja.

Kotiseutukokoelmat

Kirjastojen kotiseutukokoelmiin sijoitetaan omaa kotiseutua koskevaa tai omalla kotiseudulla asuvien ja asuneiden tekijöiden tekemää aineistoa.

Suurinta osaa kotiseutukokoelmasta ei luovuteta lainaan, vaan sitä voi pyytää luettavaksi vain kirjaston lukusaliin. Kotiin lainattavaksi annettavat kotiseutua käsittelevät teokset ovat kirjastoissa omassa kunnan nimen mukaisessa hyllyssään.

Karkkilan, Lohjan ja Vihdin alueen kirjailijoita esitellään Elias-tietokannassa.

Karkkila-kokoelma

Karkkila-kokoelma sijaitsee Karkkilan kirjaston kotiseutuhuoneessa lasten- ja nuortenosaston takana. Huone on lukittu, mutta henkilökuntaa voi pyytää avaamaan oven milloin tahansa kirjaston asiakaspalveluaikana.

Kaikkia Karkkilan kirjastossa säilytettäviä paikallislehtiä ei ole viety kirjastotietokantaan. Lehtien säilytystiedot voi tarkistaa alla olevasta luettelosta. Irtonumeroina säilytettävistä vuosikerroista saattaa puuttua joitakin yksittäisiä numeroita.

Karkkila-kokoelmaan kuuluu jonkin verran Uudenmaanläänin Pyhäjärven seurakunnan kirkonkirjoja mikrofilmikopioina.

Karkkilan kirjaston kotiseutuhuoneessa käytettävissä ovat mikrofilmien ja mikrokorttien lukulaitteet.

Lohja-kokoelma

Lohjan sanomalehdet säilytetään mikrofilmeinä. Erilaisista Lohjaan liittyvistä aiheista (henkilöt, rakennukset, tiehankkeet, taide) on kerätty lehtileikkeitä toukokuuhun 2009 asti.

Lohja-kokoelmaan hankitaan kirkonarkistoja mikrofilmeinä. Kokoelmaan pyritään hankkimaan myös alueen karttoja ja Lohjaa koskevia pienpainatteita. Musiikkia hankitaan sekä äänitteinä että nuotteina. Lisäksi hankitaan muita Lohjaan liittyviä kuva- ja äänitallenteita.

Lohja-kokoelman huoneessa Lohjan pääkirjaston 2. kerroksessa on käytettävissä skannaava mikrofilmin- ja mikrokortin lukulaite. Laitteella voi skannata mikrofilmattuja lehtien sivuja kuvatiedostoina esimerkiksi USB-muistitikulle.

Mikrofilmin- ja mikrokortin lukulaitteelle on hyvä varata aika etukäteen Lohjan pääkirjaston aikuistenosaston asiakaspalvelusta. Laitteen käyttöön saa tarvittaessa opastusta.

Vihti-kokoelma

Vihti-kokoelmaan voi tutustua Vihdin pääkirjastossa. Vihdin pääkirjastossa on myös mikrofilmitallenteina Vihdin kirkonkirjoja ja Vihdissä ilmestyneiden sanomalehtien vuosikertoja tai osavuosikertoja.

Luettelot mikrofilmeistä:

Vihdin pääkirjastossa on myös Nuorisoseuran kirjasto -kokoelma, joka sisältää kirjoja vuonna 1851 perustetun Vihdin pitäjänkirjaston alkuperäisestä kokoelmasta.