Haku

Median maailma

Lapsille ja nuorille

Media on merkittävä osa lasten ja nuorten arkea. Lapset viettävät median parissa paljon aikaa, tapaavat ystäviään eri kanavien kautta ja tuottavat itse materiaalia. Mediaa voi hyödyntää monessa, mutta sen runsas läsnäolo arjessa asettaa myös uusia haasteita.

Tutkimusretken median maailmaan voit aloittaa näiltä sivuilta:

Mediametka

Siirry Mediametka-sivustoon

Oletko kiinnostunut elokuvan tekemisestä vai haluaisitko luoda oman animaation? Metka on valtakunnallinen mediakasvatukseen erikoistunut järjestö, joka edistää lasten ja nuorten mediakasvatusta erityisesti elokuvan, mutta myös muun liikkuvan kuvan osalta. Metka nostaa esille lasten itse tekemää kulttuuria ja omaa mediatuottamista.

Nuorten netti

Siirry Nuorten netti -sivustoon

Nuortennetin avulla opit suhtautumaan näkemääsi ja kuulemaasi kriittisesti ja arvioimaan mediaa monesta eri näkökulmasta. Tiedätkö, kuinka ollaan viisaasti verkossa?

Kirjastokaista

Siirry Kirjastokaista-sivustoon

Kirjastokaistan lapsille suunnatut ohjelmat tarjoavat katsottavaa luokkakäyttöön, päiväkotikäyttöön, kirjastonkäytön opetukseen ja itsenäiseen tutkiskeluun. Sivuilta löytyy myös kirjavinkkauksia, joita voi katsoa tai kuunnella yhdessä tai erikseen.


Vanhemmille ja kasvattajille

Kirjat, internet, elokuvat, tietokonepelit, mainokset, televisiot, valokuvat, kännykät... Ne ovat kaikki mediaa ja osa pienenkin lapsen elämänpiiriä. Vanhemman ei tarvitse itse olla mediataituri tai tietokonevelho opastaakseen lasta elämään tämän päivän maailmassa.

Lapset tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta.

Näiltä sivuilta löytyy vinkkejä eri-ikäisten lasten mediakasvatukseen:

Lue lapselle

Siirry Lue lapselle -sivustoon

Inspiraatiota ja tietoa pienten lasten vanhemmille ja varhaiskasvattajille ääneen lukemisen merkityksestä, sekä 0-6-vuotiaille sopivia kirjavinkkejä ja loruja.

Lukuliike

Siirry Lukuliike-sivustoon

Opetus- ja kulttuuriministeriön perustama Lukuliike haastaa suomalaiset tartuttamaan lukuintoa ja varmistamaan, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on riittävä lukutaito.

Mediakompassi

Siirry Mediakompassi-sivustoon

Mediakompassi on lasten ja nuorten vanhemmille sekä koulujen käyttöön tarkoitettu sivusto, joka ohjaa median monipuoliseen käyttöön ja kehittää lasten medialukutaitoa.

Mediakasvatusseura

Siirry Mediakasvatusseura-sivustoon

Mediakasvatus on Mediakasvatusseuran voittoa tavoittelematon, kaksikielinen verkkosivusto, joka tarjoaa yhteisen foorumin mediakasvatuksesta kiinnostuneille ja aiheen ympärillä työskenteleville ammattilaisille.

Mannerheimin lastensuojeluliitto: Lapset ja media

Siirry Mannerheimin lastensuojeluliitto -sivustoon

Lapset tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta. Mannerheimin lastensuojeluliiton Lapset ja nuoret -artikkeli tarjoaa vinkkejä eri-ikäisten lasten mediakasvatukseen. Sivu kertoo median vaikutuksista ja pelisäännöistä ja antaa toimintaideoita perheen yhteisiin mediahetkiin.