Vihdin kirjastot ovat kiinni eikä kirjastoauto liikennöi 27.11.-18.12.2020. Lue lisää Vihdin poikkeusaukioloajoista.

Osa kirjastojen palveluista saattaa olla poissa käytöstä tai niiden käyttöä on voitu rajoittaa. Seuraa kuntakohtaista tiedotusta osoitteessa lukki.finna.fi sekä kirjastojen Facebook-sivuja.

Median maailma

Lapsille ja nuorille

Media on merkittävä osa lasten ja nuorten arkea. Lapset viettävät median parissa paljon aikaa, tapaavat ystäviään eri kanavien kautta ja tuottavat itse materiaalia. Mediaa voi hyödyntää monessa, mutta sen runsas läsnäolo arjessa asettaa myös uusia haasteita.

Tutkimusretken median maailmaan voit aloittaa näiltä sivuilta:

 • Aparaattisaari

  Aparaattisaari on sivusto, jonka avulla mediataitoja on hauska harjoitella satujen, pelaamisen ja itse tekemisen ympäristössä.

 • Mediametka

  Oletko kiinnostunut elokuvan tekemisestä vai haluaisitko luoda oman animaation? Metka on valtakunnallinen mediakasvatukseen erikoistunut järjestö, joka edistää lasten ja nuorten mediakasvatusta erityisesti elokuvan, mutta myös muun liikkuvan kuvan osalta. Metka nostaa esille lasten itse tekemää kulttuuria ja omaa mediatuottamista.

 • Nuorten netti

  Nuortennetin avulla opit suhtautumaan näkemääsi ja kuulemaasi kriittisesti ja arvioimaan mediaa monesta eri näkökulmasta. Tiedätkö, kuinka ollaan viisaasti verkossa?

 • Kirjastokaista

  Kirjastokaistan lapsille suunnatut ohjelmat tarjoavat katsottavaa luokkakäyttöön, päiväkotikäyttöön, kirjastonkäytön opetukseen ja itsenäiseen tutkiskeluun. Sivuilta löytyy myös kirjavinkkauksia, joita voi katsoa tai kuunnella yhdessä tai erikseen.

 

Vanhemmille ja kasvattajille

Kirjat, internet, elokuvat, tietokonepelit, mainokset, televisiot, valokuvat, kännykät… Ne ovat kaikki mediaa ja osa pienenkin lapsen elämänpiiriä. Vanhemman ei tarvitse itse olla mediataituri tai tietokonevelho opastaakseen lasta elämään tämän päivän maailmassa.

Lapset tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta.

Näiltä sivuilta löytyy vinkkejä eri-ikäisten lasten mediakasvatukseen:

 • Lue lapselle

  Inspiraatiota ja tietoa pienten lasten vanhemmille ja varhaiskasvattajille ääneen lukemisen merkityksestä, sekä 0-6-vuotiaille sopivia kirjavinkkejä ja loruja.

 • Lukuliike

  Opetus- ja kulttuuriministeriön perustama Lukuliike haastaa suomalaiset tartuttamaan lukuintoa ja varmistamaan, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on riittävä lukutaito.

 • Mediakompassi

  Mediakompassi on lasten ja nuorten vanhemmille sekä koulujen käyttöön tarkoitettu sivusto, joka ohjaa median monipuoliseen käyttöön ja kehittää lasten medialukutaitoa.

 • Mediakasvatus

  Mediakasvatus on Mediakasvatusseuran voittoa tavoittelematon, kaksikielinen verkkosivusto, joka tarjoaa yhteisen foorumin mediakasvatuksesta kiinnostuneille ja aiheen ympärillä työskenteleville ammattilaisille.

 • Peliraati

  Peliraadin sivuilla vanhemmille tarjotaan tietoa ja apuvälineitä sopivan peliin valintaan omalle lapselle. Pelejä arvioidaan sekä kasvatuksellisesta että eettisestä näkökulmasta.

 • MLL: Lapset ja media

  Lapset tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta. Mannerheimin lastensuojeluliiton Lapset ja nuoret -artikkeli tarjoaa vinkkejä eri-ikäisten lasten mediakasvatukseen. Sivu kertoo median vaikutuksista ja pelisäännöistä ja antaa toimintaideoita perheen yhteisiin mediahetkiin.