Karkkilan kirjasto on suljettu 28.2.2021 asti, palauttaminen ja varausten nouto on mahdollista.

Biblioteken i Lojo betjänar, men meröppet biblioteken är stängda 1.12.2020-31.1.2021. Vi rekommenderar korta besök.

Vihdin kirjastot ovat kiinni 31.1.2021 saakka. Varauksia voi noutaa ja lainoja voi palauttaa, myös pääkirjaston palautusluukku on auki. Kirjastoauto ei liikennöi.

En del av Lukki-tjänsterna kan vara ur bruk eller man har eventuellt begränsat deras användning. Följ kommunernas meddelanden på adressen lukki.finna.fi samt på bibliotekens Facebook-sidor.

Sökning

Mediernas värld

För barn och unga

Olika medier har en allt större roll i barn och ungas vardag. Barn använder mycket av sin fritid framför olika medier, bl.a. för att träffa sina vänner och skapa eget material. Vi har mycket nytta av olika medier, men mediernas rikliga närvaro i vardagen skapar också nya utmaningar.

Man kan börja sin upptäcktsfärd i mediernas värld t.ex. via dessa sidor:

 • Apparatön

  Apparatön kan du lära dig mediekunskaper på ett roligt sätt via olika spel och berättelser.

 • YLEs svenska barnsidor

  YLEs svenska barnsidor hittar du spel, barnprogram (bl.a. Bärtils bokklubb) och mycket mera.

 • Bibliotekskanalen

  Bibliotekskanalen hittar du lästips och olika program för barn och där barn själv uppträder. Programmen lämpar sig väl för daghemsgrupper, skolklasser och biblioteksundervisning.

 

För föräldrar och pedagoger

Böcker, internet, filmer, datorspel, reklam, tv, fotografier, mobiltelefoner… Alla dessa medier är en del av de flesta barns vardag. Föräldrar behöver inte vara expert på de olika medierna för att guida sina barn att leva i dagens samhälle. Barn behöver både skyddande och tillåtande mediefostran.

Nedanstående sidor innehåller information, tips och idéer om läsning, böcker och annan mediefostran för både lärare och föräldrar.

 • Läs för barnet

  Inspiration och fakta för föräldrar och fostrare om högläsningens betydelse för småbarn, samt boktips och rim och ramsor för 0-6-åringar.

 • Läsrörelsen

  Undervisnings- och kulturuministeriet har grundat Läsrörelsen, som utmanar finländarna att sprida läslusten och att se till att alla barn och unga kan läsa tillräckligt bra.

 • Mediekunskap

  I Mediekunskap-nätportalen hittar du aktuella nyheter, de viktigaste evenemangen och inspirerande material om mediekunskap. Nätportalen är en interaktiv, öppen sajt för pedagoger, lärare, aktörer inom mediabranschen, samt för andra som är intresserade av och vill ha information om medie- och informationskunnighet.

 • Lärorik

  Utvecklingscentralen Lärorik befrämjar barns och ungas välbefinnande. På sidan finns klubb- och läromaterial om mediefostran i pdf-format.

 • Bärtils bokklubb

  Läser du för dina barn? Bärtils bokklubb vill hjälpa dig att komma igång med läsningen, hitta goda läsrutiner och bra böcker. Det innebär inga måsten, läsning är ingen tävling eller ännu en sak som ska presteras.

 • Den finlandssvenska läsambassadören

  Katarina von Numers, den finlandssvenska läsambassadörens webbsida, med bl.a. tips och idéer hur man kan jobba med olika läsprojekt eller med specifika böcker, massor med boklistor för olika åldrar, råd och tips för högläsaren osv.

 • Nettas läslustskola

  Nettas läslustskola kan ses på Bibliotekskanalen. Där berättar läsinspiratören Agneta Möller-Salmela i sju inspelade filmsnuttar om skapandet av läslust, högläsningskonst, berättarkonst, skapandet av ramar och rutiner, om magiska element, mm.