Haku

Satupolku

Satupolku

Satupolku innostaa aikuisia ja lapsia lukemaan yhdessä monipuolisesti erilaisia kirjoja. Hyvän lastenkirjan lukeminen yhdessä on ilo, joka yhdistää lapsia ja aikuisia. Lukeminen kehittää kieltä ja lisää sanavarastoa. Yhdessä lukemalla saadaan uusia virikkeitä ja ajatuksia, ja maailmankuva avartuu. Kirjoja voidaan lukea varhaiskasvatuksessa, esikoulussa sekä tietysti kotona!

Satupolku kotona

Perheet voivat lähteä Satupolulle hakemalla kirjastosta kirjanmerkin, johon saa jokaisella kirjastokäynnillä yhden tarran. Kun kirjamerkkiin on kerätty 10 tarraa, saa perhe palkinnon kirjastosta. Voitte käyttää oheisia kirjalistoja apuna kirjojen valitsemiseen tai lukea ja lainata muita itse valitsemianne kirjoja.

Satupolku varhaiskasvatuksessa ja esikoulussa

Varhaiskasvatuksessa Satupolkua kuljetaan junan kyydissä! Ryhmässä valitaan luettavaksi kirjoja oheisilta kirjalistoilta tai eri aihepiireihin sopivia itse valittuja kirjoja. Jokaisella aihepiirillä on oman värisensä junanvaunu, jonka voi tulostaa. Aina kun ryhmässä on luettu yksi kirja ääneen lapsille, tulostetaan tältä sivustolta oikean värinen vaunu. Junanvaunun kylkeen kirjoitetaan luetun kirjan nimi ja lapset saavat vuorotellen piirtää jonkun hahmon luetusta kirjasta istumaan vaunun sisälle. Junanvaunuja voidaan kerätä kiemurtelemaan pitkäksi junaksi päiväkodin seinälle. Ennen Satupolulle lähtöä, ryhmä asettaa itsellensä tavoitteen: joko ryhmässä luetaan 50 kirjaa tai enemmän tiettyyn määräaikaan mennessä. Kun tavoite on saavutettu, voidaan lapsille jakaa muistoksi yhteisestä matkasta joko kirjanmerkki (saa kirjastosta) tai diplomi (tulostettavissa tämän sivuston lopusta).

1-3-vuotiaiden kirjalistat

4-6-vuotiaiden kirjalistat

Vinkkejä ja ohjeita kasvattajille

Aikuisen ääneen lukeminen lapselle on tutkitusti tehokkain tapa innostaa lasta itseään lukemisen pariin.

On tärkeää valita lapselle sopivan tasoista luettavaa, jotta mielenkiinto pysyy yllä. Oheisista kirjalistoista voi olla apua ikätasoisen kirjallisuuden löytämiseksi. Kannattaa kuitenkin valita ensisijaisesti kirjoja, jotka innostavat lukijaa sekä lasta itseään.

Tehkää lukuhetkestä mahdollisimman mukava ja houkutteleva kokemus lapselle. Kun aikuinen on oikeasti läsnä lukuhetkessä, se on ihanaa yhteistä laatuaikaa aikuisen ja lapsen välillä. Mukava ja rauhallinen lukupaikka auttaa myös pääsemään sisälle tarinaan ja yhteiseen hetkeen.

Tehkää ääneen lukemisesta vuorovaikutuksellista: pohtikaa joko lukemisen aikana tai sen jälkeen tarinan kuvia ja tapahtumia. Vuorovaikutuksellinen lukeminen tukee paitsi lapsen ilmaisutaidon ja sanavaraston kehittymistä, myös mm. ongelmanratkaisutaitoja ja tunnetaitoja.

Tulostettavat junanvaunut

Aina kun varhaiskasvatuksessa tai esikoulussa on luettu yhdessä kirja, joka sopii yllä olevien kirjalistojen jonkin aihepiirin alle, tulostetaan oikean värinen junanvaunu. Junanvaunuja voi tulostaa suoraan kirjavinkkilistojen alusta tai vaihtoehtoisesti tästä alta. Tulostakaa kuitenkin alta aina yksi veturi junan alkuun!

Junanvaunun kylkeen kirjoitetaan luetun kirjan nimi (ja tekijä). Antakaa lasten vuorotellen piirtää junanvaunuihin istumaan joku henkilö tai hahmo luetusta kirjasta (tai lapsen omakuva). Kiinnittäkää junan veturi ja vaunut päiväkodin seinälle, vaikkapa kiemurtelemaan huoneesta toiseen! Jos seinätilaa ei löydy mistään, voitte kerätä junanvaunuja myös kansioon. Ennen Satupolkuseikkailun päättymistä kannattaa kuitenkin koota vaunut pitkäksi junaksi, esimerkiksi lattialle, ja ottaa siitä valokuva.

Tulostettavat satudiplomit

Kun varhaiskasvatuksessa ja esikouluissa on luettu yhdessä vähintään 50 kirjaa tai saavutettu ryhmän oma lukutavoite, voidaan jokaiselle ryhmän lapselle jakaa muisto yhteisestä matkasta Satupolulla. Kirjastoista saa lapsille jaettavat kirjanmerkit näyttämällä valokuvaa yhdessä kootusta junasta. Vaihtoehtoisesti voitte valita alla olevista tulostettavista diplomeista yhden, jota tulostetaan yksi jokaiselle ryhmän lapselle. Koska Satupolkua voidaan kulkea monena vuonna peräkkäin, kannattaa valita vain yhdenlainen palkinto lapsille per vuosi ja valita seuraavana vuonna muistoksi joku toinen diplomi tai kirjanmerkki.